Pridajte stránkumedzi vaše obľúbené

Povolania

všetky povolania >

Info

všetky kategórie >

Kariéra

všetky články >

Aké je tajomstvo proti starnutiu, o ktorom vie len málo ľudí?

Pridané 17. 05. 2024 Autor Lenka

Nie je to tajomstvo, ale je to niečo, o čom veľa ľudí nevie. Som si istý, že v budúcnosti bude tomuto konkrétnemu „tipu“ venovať pozornosť viac ľudí.

Ak chcete dobre zostarnúť, znížte spotrebu cukru.

Určite sa pýtate, ako vôbec súvisí cukor so starnutím?

Tu je návod: je dokázané, že cukor je zodpovedný za vznik AGE (Advanced Glycation End Products), keď sa viaže na bielkoviny. AGEs sú kľúčovými aktérmi pri starnutí pokožky.

AGEs sa v našom tele len tak nevznášajú. Máme špecifické receptory nazývané RAGE, ktoré ich prijímajú. Aktivácia týchto receptorov spúšťa oxidačný stres a zápal.

Hádajte čo? Receptory RAGE máme v dermis!

AGE ovplyvňujú odstraňovanie starého kolagénu z kože; glykovaný kolagén totiž vedie k zníženej premene vlákien kolagénu III na kolagén I.

Znížená premena kolagénu je zodpovedná za stratu elasticity a tvorbu vrások.

Vyhýbanie sa cukru vám pomôže obmedziť a spomaliť proces glykácie, ktorý je fyziologický.

Cukor nie je jediným hráčom, pokiaľ ide o AGE.

Cukor je však jediná vec, ktorá v skutočnosti nemá žiadnu výživovú hodnotu, takže by som určite drasticky znížil jeho množstvo, ktoré konzumujete.

Glukóza a fruktóza zohrávajú pri glykácii rozhodujúcu úlohu, ale grilované mäso, opečený chlieb a tmavé nealkoholické nápoje obsahujú vysoké množstvo AGEs.

Ovocie obsahuje prevažne cukor a vodu, takže v ideálnom prípade by ste sa mali vyhnúť aj im. Keďže väčšina ľudí na túto radu reaguje dosť ostro, podotýkam, že netvrdím, že by ste sa už nikdy v živote nemali dotknúť ovocia, len že by ste mali znížiť jeho konzumáciu.

Môžete jesť aj ovocie, ktoré má nízky obsah cukru, napríklad bobuľovité ovocie alebo avokádo.

Našťastie, stravovacie návyky môžu znížiť AGE v tele. Po prvé, strava by mala obsahovať nízke množstvo monosacharidov (áno, sacharidov), ktoré sú zodpovedné za fenomén glykácie.

Metódy varenia na báze vody, ako je varenie a varenie v pare, produkujú logaritmicky nižšie množstvo AGEs.

Predpokladá sa, že niekoľko aromatických bylín a korenín dokáže znížiť endogénnu produkciu AGEs: škorica, oregano, klinčeky, zázvor, cesnak, kyselina α-lipoová, karnitín, flavonoidy, resveratrol, vitamíny, zinok a mangán.

Je celkom zrejmé, že cukor je pre celkové zdravie škodlivý. A je zlý aj pre boj proti starnutiu. Urobte si láskavosť a znížte množstvo konzumovaného cukru. Zlepšenie na svojej pleti si všimnete hneď a z dlhodobého hľadiska, keď budete môcť tráviť viac času so svojou rodinou.

Súvisiace články

Ako by som mohol zarobiť milión pred tridsiatkou? Čo by ste nemali robiť vo svojich 20 rokoch? Ktoré zvyky ľudí zo strednej triedy ich udržujú v strednej triede? Čo je super hrubá mzda?

Najčítanejšie články

Zoznam povolaní

všetky povolania >